top of page
  • Sisäilmalähetti

Kynttilä päivässä pitää kaamoksen loitolla

Kuulun ilokseni ihmisiin, joilla ei ole allergioita (ainakaan todettuja sellaisia), enkä kärsi huomattavasti pölystä tai pienhiukkasista. Elän siis suhteellisen huoletonta elämää. No ainakin siihen saakka, kunnes valo häviää maailmasta ja kaamoksen aika koittaa koto-Suomessa.

En muista kärsineeni ns. kaamosmasennuksesta nuorempana. Jossain kohtaa aikuisiän kynnyksellä väsymys ja normaalia suurempi kärttyisyys kuitenkin lisääntyivät juuri näihin aikoihin vuodesta. Jouduin myöntämään, että kyllä se valonpuute vaikuttaa minuunkin. Onneksi tähän on olemassa lääke! Pimeyttä vastaan on helppo taistella erilaisin valovoimaisin keinoin. Omaa sydäntäni lämmittää kynttilöin valaistu koti sekä ulkona loistavat kaupungin valot. Pimeys ei ole ystäväni.

Kynttilöillä on kuitenkin oma huono puolensa. Niiden on useasti todettu olevan yksi suurimpia sisäilman pienhiukkaspäästölähteitä nykykodeissa ja ehkä työnikin puolesta olen tähän kiinnittänyt huomiota. Kynttilöitä suurempi lähde voi olla takka, varsinkin jos kodista löytyy kaunis avotakka. Toisille puilla lämmittäminen ei sovi lainkaan ja joskus jopa herkimmät naapurit saavat osansa päästöistä, mutta tämä on oma juttunsa kokonaan.

STT:n 28.10.2014 julkaiseman tiedotteen mukaan markkinoille on tullut ensimmäiset Joutsenmerkityt tuikkukynttilät. Kynttilöiden Joutsenmerkki-kriteereissä asetetaan vaatimuksia tuotteen koko elinkaaren aikaisille ympäristövaikutuksille. Joutsenmerkittyjen kynttilöiden ilmastonkuormitus on vähäinen ja niissä käytetään pääosin uusiutuvaa steariinia eikä öljypohjaista parafiinia. Joutsenmerkityt kynttilät palavat puhtaasti nokeamatta sisäilmaa. Ne eivät sisällä raskasmetalleja, tuoksuaineita eivätkä haitallisimpia kemikaaleja.

Tämä lämmittää kynttilänpolttajan mieltä kovasti. Toivottavasti nyt yhä useampi pääsee nauttimaan ”pikkutakan” lämmöstä ja tunnelmasta. Itse ainakin aion kokeilla huomaanko eroa ns. tavallisiin kynttilöihin, mutta tuoksukynttilät säilyvät varmasti edelleen kotini ilona tämänkin uutisen jälkeen.

”To infinity… and beyond!”

Kynttilät loistavat meillä toimistollakin.


Komentarze


bottom of page