top of page
  • Sisäilmalähetti

Ylilääkäri vastaa 13 kysymykseen: Kuka sairastuu homeesta ja miksi?

Taysin allergiakeskuksen ylilääkäri vastaa kysymyksiin Aamulehdessä 3.10.2016. Tässä muutamia otteita artikkelista:

Suosituksessa todetaan, etteivät kosteusvauriot selitä kaikkea ihmisten kokemaa oireilua. Mikä sitten selittää?

– Tämä oli asia, josta keskustelimme, kun mietimme, onko relevanttia edes laatia hoitosuositusta pelkästään kosteus- ja homeongelmille. – Esimerkiksi Taysissa hoidamme potilaita, jotka kärsivät sisäilmaongelmista, mikä on paljon laajempi käsite kuin home. – Tutkimuksen perusteella tiedämme, että kosteusongelmien lisäksi erilaisia oireita aiheuttavat vaikkapa rakennusten ilmastoinnin kautta leviävät kuidut, joita saattaa irrota esimerkiksi akustiikkalevyistä tai lämpöeristeistä. Kouluissa suuren ongelman aiheuttaa se että ilmanvaihto ei ole tarpeeksi tehokas isolle luokalle.


Rakennusten pulmia tarkasteltaessa on puhuttu paljon siitä, että ilmanvaihdon tehostaminen homeisissa rakennuksissa levitää rakenteissa piileviä homeita tehokkaasti.

– Jotta noin voi väittää, täytyy tietää, miten ilma rakennuksessa kiertää. Yleensä raitis ilma otetaan ulkoa ja viedään putkia pitkin luokkahuoneeseen, josta se imetään toista putkea pitkin pois. Puhdasta ilmaa ei kierrätetä pitkin rakennusta. – Lääkäreiden näkemys on se, että kosteus- ja homevauriot pitää aina korjata, mutta siinä pitäisi olla kriittisempi, selitetäänkö niillä kaikki ongelmat. Helposti käy nimittäin niin, että jos kiinnitämme liikaa huomiota mikrobiologisiin löydöksiin, jätämme tekemättä muita toimia, jotka voisivat helpottaa oireilua merkittävästi.

Lue koko juttu Aamulehden nettilinkistä:

Comentários


bottom of page