top of page

Itä-Suomen koulu, Imatra

Sisäilman suojaamista läpi lukuvuoden

Valitsimme Sisäilmalähetin, koska mielestäni itse ilmanpuhdistimien pitää olla selkeällä toimintaperiaatteella toimivia ja toimintavarmoja. Tässä tapauksessa päätökseen vaikutti myös palvelukokonaisuus, kuten Sisäilmalähetin tiedottaminen sekä tilankäyttäjien tyytyväisyyskyselyt. Ne helpottavat projektin isännöintityötä ja tekevät myös tiedottamisesta vakuuttavampaa.


Jyri Honkasalo

Tekninen isännöitsijä

Mitra Imatran Rakennuttaja Oy

Itä-Suomen koulun Imatran yksikössä havaittiin sisäilmaongelmia keväällä 2017 henkilöstön oireilun ja sitä seuranneiden tutkimusten myötä. Henkilöstön ja oppilaiden täytyi pysyä vanhoissa tiloissa vielä lukuvuoden ajan, joten ainoana ratkaisuna oli tilankäyttäjien väliaikainen suojaaminen ilmanpuhdistimilla. Suojattavana kohteena oli yksi rakennus, jossa toimi sekä Kosken Koulu että Itä-Suomen koulu. Projektin teknisenä isännöitsijänä toiminut Jyri Honkasalo Mitra Imatran Rakennuttaja Oy:sta kuuli tuolloin ensimmäistä kertaa Sisäilmalähetin palveluista: “Vaihtoehtojahan tilojen väliaikaiseen suojaamiseen löytyy pilvin pimein, ja saankin yhteydenottoja eri yrityksiltä lähes viikoittain. Valitsin Sisäilmalähetin, koska mielestäni itse ilmanpuhdistimien pitää olla selkeällä toimintaperiaatteella toimivia.”94 % koki suojaamisen parantaneen ilmanlaatua

Honkasalon mukaan päätökseen vaikutti myös koko palvelukokonaisuus, kuten Sisäilmalähetin tiedottaminen sekä tilankäyttäjien tyytyväisyyskyselyt.

”Tietoa ei voi koskaan jakaa liikaa. Se, että Sisäilmalähetti ulkopuolisena toimijana ja asiantuntijana tiedottaa laitteiden toiminnasta sekä palveluista, helpottaa projektin isännöintityötä ja tekee myös tiedottamisesta vakuuttavampaa.”

Lisäksi tilankäyttäjien tyytyväisyyttä kartoitettiin. Kyselyn mukaan 94 prosenttia koki tiloihin asennettujen ilmanpuhdistimien eli väliaikaisen suojaamisen parantaneen tilojen ilmanlaatua ja 66 prosenttia tilankäyttäjistä koki oireidensa vähentyneen.

Kiitosta sekä oppilailta, opettajilta että vanhemmilta

Erityisopettaja Jenna Lammelle sekä usealle muulle henkilöstön jäsenelle koulun tilat aiheuttivat päänsärkyä, rajua väsymystä, poskiontelotulehduksia ja ihon kuivumista. Sisäilmalähetin ilmanpuhdistimien tultua tiloihin Lampi kollegoineen huomasi eron heti.

”Oli paljon helpompi olla. Ilma tuntui paremmalta hengittää.”

Rehtori Leena Haapalan mukaan lukuvuoden aikana ei tullut yhtään uusia oiretapauksia henkilöstön joukosta.

”Terveydenhuolto puolestaan piti kirjaa oppilaiden oireista. Kiitosta tuli sekä opettajilta että vanhemmilta.”Toimiva huolto ja hyvä tiedonkulku

Laitteet tai niiden huoltokaan eivät aiheuttaneet opettajille tai rehtorille ylimääräistä työtä.

”Meidän ei tarvinnut puuttua laitteiden toimintaan, koska Sisäilmalähetin henkilöstö kävi ylläpitämässä laitteistoa lukuvuoden aikana ja tekemässä mittauksia.”

Myös tiedonkulkuun Haapala on tyytyväinen.

”Koulun salissa pidetty infotilaisuus oli erittäin hyvä ja informatiivinen. Meitä kehotettiin olemaan yhteydessä aina, jos on kysyttävää, ja apua saikin aina, jos oli jotain kysyttävää.”

Haapala suositteleekin tilankäyttäjien suojaamista hyvin akuuteissa tilanteissa, jossa ei ole olemassa muita vaihtoehtoja tai väistötiloja.

”Meidän lukuvuosi näissä tiloissa olisi ainakin ollut tuskaa ilman Sisäilmalähetin palvelua.”

bottom of page