top of page
  • Sisäilmalähetti

Mistä tunnistat laadukkaan ilmanpuhdistimen?

Päivitetty: 16. jouluk. 2022

Ilmansaasteiden ja tietoisuuden lisääntyessä markkinoille on tullut valtava määrä erilaisia ilmanpuhdistimia. Ei siis ole ihme, että oikeanlaisen laitteen valinta voi tuntua hankalalta. Olitpa hankkimassa laitetta omaan käyttöön tai osaksi kokonaisvaltaisempaa palvelua, tästä artikkelista saat olennaisimmat asiantuntijavinkit valintasi tueksi.


HEPA-suodattimet ovat standardi hiukkasten poistamisessa


Laadukkaassa ilmanpuhdistimessa on HEPA (High-efficiency particulate air) -suodatin. Kun ilmaa johdetaan sen suodatinmateriaalin läpi, pienhiukkaset jäävät kiinni erittäin tiiviiseen kuitusuodattimeen. Se poistaakin tehokkaasti sisäilman hiukkaset, erityisesti pien- sekä ultrapienhiukkaset. Yhdysvaltain energiaministeriö on määritellyt, että HEPA-nimeä saa käyttää vain suodattimista, jotka pystyvät poistamaan ilmasta 0,3 mikronin kokoiset hiukkaset vähintään 99,97 prosentin tarkkuudella.


Monet puhdistimet käyttävät lisäksi ns. karkeampia suodattimia. Ne pidentävät HEPA-suodattimen käyttöikää poistamalla ilmasta suurimmat pölyt ja kuidut.


Luota kokonaisuutena testattuihin laitteisiin


Ilmanpuhdistimien laatulupausten kanssa saa olla tarkkana. Valmistajien testitulokset vaihtelevat merkittävästi sen mukaan, onko suodatin testattu irrallaan laitteesta vai laitteen kanssa. Likainen ilma voi päästä kulkeutumaan laitteessa olevan suodattimen ohi, jolloin pelkän suodattimen testaaminen ei riitä. Silloin todellinen puhtaanilmantuotto onkin markkinointiväittämiä huonompi.


Turvallisinta on valita laite, joka on tutkittu ja testattu kokonaisuutena. Se varmistaa, että laitteessa ei ole ohivuotoja ja puhtaanilmantuotto on luvatulla tasolla.


Aktiivihiili kaasujen ja hajujen poistoon


Hajut ja kaasut eivät jää kiinni perinteisiin kuitusuodattimiin, joten niitä varten tarvitaan aktiivihiiltä. Sitä saadaan altistamalla hiiltä korkeille happipitoisuuksille, jolloin hiilen pienet huokoset aukeavat ja sen pinta-ala moninkertaistuu. Aktiivihiili on tehokas kaasujen ja hajujen sitoja. Sen määrä on suoraan verrannollinen sen tehoon sekä siihen, kuinka nopeasti aktiivihiili kyllästyy, eli tulee täyteen.


Monesti edullisissa kotitalouksille myytävissä laitteissa aktiivihiili on laminoituna kuitusuodattimeen, jolloin sen määrä on punnittavissa kymmenissä grammoissa. Laadukkaissa laitteissa puhutaan jo kilogrammoista. Aktiivihiili on kuitenkin olennainen ominaisuus ainoastaan kohteissa, joissa kaasu- tai hajuhaittoja ilmenee.


Laiteominaisuudet lisäävät miellyttävyyttä


Kolme ensimmäistä kohtaa ovat ilmanpuhdistimen hankinnassa olennaisimmat. Niiden lisäksi on kuitenkin käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia, joita kannattaa ottaa huomioon. Kun ilmaa kierrätetään ilmanpuhdistimen läpi, ääntä syntyy väistämättä. Usein hiljaisina markkinoitujen ilmanpuhdistinten läpi ei kierrä ilmaa, ja silloin ilma ei myöskään puhdistu. Siksi on etsittävä kompromisseja.


Tarkastele laitteen ääniominaisuuksia eri tuuletinnopeuksilla ja mieti, voiko nopeutta vaihdella eri vuorokaudenaikoina. Laitetta voi pitää hieman alhaisemmalla tuuletinnopeudella, kun tilassa oleskellaan ja nopeutta voi nostaa esimerkiksi yön tai työpäivän ajaksi. Ohjelmoitavuus sujuvoittaa arkea, jos ilmanpuhdistimen voi asettaa automaattisesti ylemmälle tai alemmalle tuuletinnopeudelle vuorokausirytminne mukaan.


Pyörät auttavat laitteen siirtelyssä esimerkiksi siivoamisen tieltä. Yksikään ilmanpuhdistin ei ole pölynimuri, joten senkin alta on hyvä imuroida edes silloin tällöin.

Sisäilmakoordinaattori kertoo ilmanpuhdistimesta tilankäyttäjälle.

Kysy, kyseenalaista ja valitse ammattilainen avuksi


Laadukkaan ilmanpuhdistimen valinta vaatii kuluttajalta paljon pohjatyötä, mutta pitkässä juoksussa se kannattaa. Tyhmiä kysymyksiä ei tunnetusti ole olemassa, joten kysykää ja kyseenalaistakaa rohkeasti. Ammattitaitoinen myyjä osaa antaa riittävät tiedot oikeanlaisen ilmanpuhdistimen valintaan.


Kun etsitte ilmanpuhdistinta työpaikalle tai julkiseen kiinteistöön, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Sisäilmalähetti on väliaikaisen suojaamisen erikoisasiantuntija, joka on suojannut ihmisiä huonolta sisäilmalta jo yli 15 vuoden ajan.

Ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten saamme kiinteistönne sisäilmahaasteet hallintaan. Yhteystietomme löydät täältä.

Aina ilmanpuhdistin ei riitä. Joskus sisäilmahaasteissa ihmisten välit kiristyvät ja avuksi tarvitaan asiantuntijuutta ja avointa viestintää. Lue lisää siitä, miten näissä tilanteissa voi edetä täältä.


Comments


bottom of page