top of page
  • Sisäilmalähetti

#oikeestisairas

Huono sisäilma ja ihmisten oireilun vähätteleminen viimeaikaisessa uutisoinnissa on saanut Terve Sisäilma ry:n lanseeraamaan #oikeestisairas-nimisen sosiaalisen median kampanjan. #oikeestisairas-kampanjan tarkoituksena on muistuttaa meitä hyvän sisäilman tärkeydestä ihmisen terveyden ja hyvän tulevaisuuden kannalta, tuoda esiin sairastuneiden heikot oikeudet ja lisätä tietoisuutta asiassa, joka koskettaa yhä useampia suomalaisia ikävällä tavalla. (Kampanja-sivuston mukaan)


#oikeestisairas-kampanja on Terve Sisäilma ry:n voimannäytös sisäilmasta sairastuneiden ahdingon esille tuomiseksi.


3-vuotias Mei-tyttö on #oikeestisairas. Kampanjan päähenkilönä toimivan Mein lista vuoden aikana sairastetuista sairauksista ja sairaspäivistä on synkeää luettavaa. On vaikea kuvitella, että pikkutyttö olisi jaksanut teeskennellä olevansa sairas 23 viikkoa vuodesta! Mein ongelmat eivät siis ole korvien välissä vaan kyseessä on todellinen ja vakava ongelma. Mei on sisäilmasta sairastunut tyttö, jolle huono sisäilma saattaa jättää pysyvät jäljet. Kyse on ihmiselämästä ja tietenkin rahasta. Mitä Mein hoitaminen maksaa yhteiskunnalle? Varmasti Mein kannalta tärkeämpänä asiana esille nousee kysymys, onko tämä pikkulapsen arvoista elämää?

Miettipä asiaa mistä näkökulmasta tahansa, voidaan varmasti todeta, että sairaus on todellinen ja tilanne vakava. Helmikuussa Ylen haastattelussa ollut Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri, dosentti Markku Sainio otti kantaa sisäilmasta sairastuneiden hoitoon. Yle.fi-sivustolla julkaistussa haastattelussa Sainio väläyttää mahdollisuutta jopa sisäilmasairaiden siedättämishoidolla. Haastattelusta ei käy ilmi, mitä Sainio tällä kommentilla todellisuudessa tarkoittaa. Silti ”siedätyshoito” sanana kalskahtaa ikävälle. Varmasti toksiinisten homeiden ”haistelua” ei voi verrata esim. ruoka-aineallergian siedätyshoitoon.

On ymmärrettävää, miksi erityisesti sosiaalisessa mediassa kyseinen kommentti on saanut monet barrikadeille. Sen enempää Sainion ajatuksiin kantaa ottamatta, löytyi haastattelussa mielestäni jotain mielenkiintoista ja ehkä jopa positiivistakin.

”Faktaa Sainion mukaan on kuitenkin se, että omalla ajattelulla oireisiin ja niiden jatkumiseen voidaan vaikuttaa. Tällä on merkitystä, koska täysin oireettomia ihmisiä ei ole olemassa.” (Yle.fi, 12.2.2015)

Sainio viittaa ihmiseen kokonaisuutena. Asia, joka välillä länsimaisessa lääketieteessä unohtuu. Se miten ajattelemme, vaikuttaa fyysiseen oloomme. Pelkällä ajattelemisella tuskin todettua keuhkoputkentulehdusta saadaan parannettua, mutta monia fyysisiä oireita kyllä. Jatkuva kivun tai sairauden ajattelu pahentaa fyysisiä oireita. Itse olen tämän kokenut henkilökohtaisesti ja positiiviset ajatukset sekä elämän tapahtumat helpottavat kipuilevan ja sairastelevan elämää. Tätä ei käy kieltäminen.

Silti viime kädessä sisäilmaongelmaisessa kohteessa ainoa ratkaisu on sisäilmahaitan poistaminen. Tietoisuuden ja sitä kautta ymmärryksen lisääminen voi helpottaa jo sairastuneiden elämää. Tulisi päivä kun ei tarvitsi aina selitellä omaa oloa. Jakakaamme siis Mein sanomaa ja miksei ottaisi muutenkin osaa Terve Sisäilma ry:n kampanjan aikaisiin tempauksiin.

Katso lisätiedot kampanjasta #oikeestisairas: http://tervesisailma.wix.com/oikeestisairas sekä käy tykäämässä facebookissa: www.facebook.com/events/838641162857194/

תגובות


bottom of page